Den Overgang ... een moeilijke periode ...
(die we graag makkelijker maken)
Voor jullie denken dat jullie per ongeluk in de seniorensectie van het clubblad van de KWB zijn beland zullen we onmiddellijk even verduidelijken : De overgang van Ukkie naar Kids, Shet naar D-Pony of de overgang van D-Pony naar Paard is waar we het even over willen hebben. Caballus Horseballclub is een echte sportclub en niet zomaar een aantal ploegjes die onder 1 naam spelen. Wij vinden het dan ook belangrijk dat we goed nadenken over hoe we het onze talentjes zo makkelijk en veilig mogelijk maken om een grote stap te zetten en om er tegelijkertijd voor te zorgen dat onze trainingskwaliteit voor iedereen (ervaren en minder ervaren) kan worden gewaarborgd. Dat is geen makkelijke balans. Dat gaat met vallen en opstaan. Soms draait het ook niet allemaal uit zoals we het voor ogen hebben. Maar we proberen te innoveren.
Stel je voor dat je als zestienjarige plots moet gaan verdedigen tegen papa Skappie… er zijn er die al voor minder het veld hebben afgelopen. Nog niet zolang geleden liep Milagro zelf zelfs wanhopig ’t Barreke binnen 😊
Maar bon, we dwalen af. Hoe pakken we den overgang best aan? Het bestuur en het STC leggen graag even de filosofie uit. Voor we tot enige uitleg komen moeten we misschien ook nog even verduidelijken wat het sport-technisch comité eigenlijk is.
Het sport-technisch comité (STC) waakt over de sportieve lijnen en beslissingen binnen onze club. Het is een apart functionerende groep die verantwoording aflegt aan onze Raad van Bestuur. Zij zetten de sportieve lijnen uit, gaan na hoe de trainingen te optimaliseren, organiseren de evaluaties én proberen ieder rijdend lid nog beter te maken. In het STC zetelen Wim (hoofdcoach), Axel (coach), Matthias (coach), Isabelle (coach) en Valerie (coach). Zij worden in hun werking bijgestaan door Jan als voorzitter en Enrique en / of Siemen als bestuurslid.
Maar nu terug naar onze overgangsregel :
- Wij kunnen niet instaan voor dressuur en controle over het paard. Ook al doen onze trainers hun stinkende best, je kan niet in 1 lestijd voldoende advies geven om een nieuw paard te laten wennen aan horselball of om alle knopjes erop goed te kunnen gebruiken. Dressuur blijft de basis. Die basis kan je best oefenen buiten de les. Véél rijden. Niet aarzelen om een lestijd in te plannen bij jouw favoriete trainer of coach. Samen met de vrienden even aan het werk gaan… hoe meer correcte kilometers je rijdt hoe groter je kans op succes. Even investeren is de boodschap. Je leert horseballen in de horseballles. Paardrijden, dat moet je ook buiten de lestijden leren.
- Veiligheid komt voor alles. Horseball is een technische, snelle sport. Die veiligheid waarborgen voor jezelf en ook onze andere spelers is essentieel. Daarom dat je enkel maar kan toegelaten worden in een hogere reeks nadat het sport-technische comité zich hierover uitspreekt. Ze nemen input van je huidige coach, consulteren met de toekomstige coach en gaan gezamenlijk een beslissing nemen. Het sport-technisch comité komt maandelijks samen. Even geduld dus, nadat je een mogelijke vraag hebt gesteld.
- Maar goed : voel je je klaar om het eens te proberen ? Prima. Dat maakt ons gelukkig en we willen daar zo goed mogelijk in bijstaan met raad en daad. Daarom laat je dat best even weten aan je coach én PV. Zoals hierboven vermeld neemt je trainer dat mee naar de maandelijkse sportieve vergadering. Indien er twijfels zijn, dan kan er afspraak gemaakt worden voor een privélesje bij de coach van de ploeg waar je naartoe wil (Matthias voor Kids2, Axel voor D-pony, Wim voor Adults). Zij zullen vervolgens verder evalueren of je klaar bent of niet. Ze zullen hiervoor vanzelfsprekend je ervaring / leeftijd / ruiterskunst in overweging nemen. Ze verwachten van jullie geen perfectie en zullen focussen op je kunnen en wegen af of je voor jezelf en de anderen veilig kan aansluiten op het vereiste niveau. Het is belangrijk dat jullie goed begrijpen dat de trainer zijn evaluatie eerst meeneemt naar het sport-technisch comité. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat onze hele sportieve cel betrokken wordt in de beslissingen en dat we op die manier er allemaal en eenstemmig voor jou kunnen staan. Mocht de gezamenlijke evaluatie aangeven dat er nog werkpunten zijn voor we de volgende stap kunnen nemen, dan zullen deze in een persoonlijk gesprek worden overgemaakt.
- Laat ons even aannemen dat je er helemaal staat. Wel, dan kan je meedoen in een les. Vanzelfsprekend moet het wat passen. Liefst niet vóór er een BK op het programma staat want dan willen we liefst de focus houden. Ná de les wordt er verder gevalueerd en we zien dit als een proces dat een 2 tot 4 tal lestijden kan duren. Je deelname aan zo een les kost 10 Euro.
- Werkt dat allemaal prima en hebben we plaats in de groep, dan kan je volledig aansluiten. Bij een volledige aansluiting waarbij een speler in 2 ploegen meedoet, zullen we een speciaal programma aanbieden waarbij we de kost tot een minimum beperken en 30 Euro per maand zullen vragen voor Kids die bij Juniors aansluiten en 40 Euro per maand voor Juniors die bij Adults aansluiten bovenop de normale lesgelden.
- Vanzelfsprekend laten we ons leiden door de algemene horseballregels en de daaraan gekoppelde leeftijden. Het is logisch dat deze regel enkel van toepassing is voor het leeftijdsjaar voor een verplichte overgang.
nvdr : bovenstaande foto heeft niets vandoen met "den overgang", we zouden niet willen dat M&M daar al aan beginnen denken 😊