Nieuwsbrief Gezond en Ethisch sporten
Nieuwe federatie API
Na het afscheid van Marij Timmerman en Gerda Vandezande (Ex-federatie API's VLSU) ging VLSU naarstig op zoek naar een nieuwe kracht om deze functie in te vullen. 
Via de Vlaamse Sportfederatie werden we in contact gesteld met Anne Dockx. 
Daar Anne niet uit het schaatsen komt zien we dit als een groot pluspunt zodat zij als neutraal en onafhankelijk aanspreekpunt kan fungeren. 
Wie is Anne?
Anne Dockx heeft 10 jaar ervaring als mental coach. Zij begeleidt zowel volwassenen als jongeren om hun mentale weerbaarheid te vergroten. Als jongere was ze lid van een turnclub en gedurende een aantal jaren heeft ze ook voetbal gespeeld. Ze heeft nog altijd een grote interesse in diverse sporttakken.
Vanuit haar expertise wil ze graag haar steentje bijdragen als API zodat iedereen in een veilige omgeving kan sporten.
Tijdens de inspiratiedag voor coaches en de netwerklunch voor club-API's (25 mei) zal Anne zichzelf voorstellen en aan de slag gaan met het 'Vlaggensysteem'. 
Wil je meer weten over Anne en hoe je haar kan bereiken of zit je met heel wat vragen?
Klik dan op de onderstaande link voor meer info. 
Meer info Federatie-API
Ik schrijf mij in voor de inspiratiedag voor coaches!
Ik schrijf mij in voor de netwerklunch voor club-API's en clubbestuurders!

NIEUW: Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag 
Het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag werd in 2024 opgericht. Het is achter de schermen een samenwerkingsverband tussen het Agentschap Jusitie en Handhaving en het Vlaamse Mensenrechteninstituut.
Het Vlaams Meldpunt Grensverschrijdend gedrag luistert naar jouw verhaal. Zonder oordeel en in alle vertrouwen.
Het Vlaams Meldpunt Grensoverschreidend gedrag werkt aanvullend en complementair met de Club-APi en Federatie-API. 
Contacteer in eerste instantie altijd je club-API of de federatie-API. 
Kan je bij deze personen niet terecht omwille van persoonlijke redenen, neem dan contact op met het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag. 
 

Wat gebeurt er precies wanneer jij een melding doet?

  • Stap1

    Je vertelt aan een medewerker van het meldpunt wat er gebeurd is. Dat kan anoniem en blijft vertrouwelijk, tenzij het echt niet anders kan.

  • Stap2

    Jullie zoeken samen naar antwoorden op je vragen.

  • Stap3

    Wil je na jullie gesprek verdere stappen zetten? Dan bekijkt de medewerker samen met jou hoe dat kan. De medewerker kan:

    • verder met jou in gesprek gaan om je ondersteuning te bieden;
    • je informeren over de manieren om een melding te doen bij de organisatie waar het gebeurd is, met extra ondersteuning en begeleiding als je dat wilt;
    • een traject en begeleiding opstarten als je graag in gesprek wilt gaan met de dader;
    • je advies geven en eventueel doorverwijzen naar andere professionele hulp zoals een CAW, lotgenotengroep of de politie.
Meer weten? Kik hier!

Aanrakingen. Wat is aanvaardbaar?
In de context van sportlessen is aanraking vaak een onvermijdelijk onderdeel.
Toch is het vandaag de dag een heel gevoelig onderwerp. 
Het is belangrijk dat elke vorm van aanraking respectvol en met toestemming gebeurt, en dat het past binnen de regels en richtlijnen van de sport en de instelling waar de les plaatsvindt.
Hier zijn enkele richtlijnen: 

  • Veiligheid: Aanrakingen kunnen nodig zijn om veiligheid te garanderen tijdens het uitvoeren van risicovolle bewegingen. Kondig altijd aan wat je gaat doen!
  • Instructie: Lichamelijke aanwijzingen kunnen helpen bij het correct uitvoeren van een nieuwe techniek of beweging. Zorg ervoor dat je niets doet in het geheim of uit het zicht van omstaanders.
  • Toestemming: Zorg ervoor dat de sporter zich comfortabel voelt bij de aanraking. Bij twijfel, vraag toestemming. 
Wees je bewust als trainer van culturele verschillen en individuele voorkeuren. Wat voor de ene sporter acceptabel is, kan voor een andere sporter anders zijn.
Meer info over grensoverschrijdend gedrag

VLSU zegt NEE tegen cyberpesten en negatief omstandersgedrag

Wat is cyberpesten (online)? 
Het grootste verschil met offline pesten is dat online pesten, 7 dagen per week, 24 uur per dag door gaat waardoor slachtoffers het gevoel krijgen nergens veilig te zijn. Online Pesten is niet altijd zichtbaar (kan ook makkelijker anoniem), het betreft vaak het zwart maken of afkraken van iemand door kwetsende opmerkingen.

Wat de beweegredenen betreft valt geen vaste lijn te trekken: machtswellust, wraak, frustratie, jaloezie, concurrentie… Opvallend bij pesten is ook het groepsgedrag, waarbij omstanders niet het risico willen lopen zelf het slachtoffer te worden of uit de groep te vallen, en zich daarom ook aan pestgedrag bezondigen.

De ethische commissie van VLSU benadrukt  het belang van respect, integriteit en verantwoordelijkheid, zowel online als offline. Cyberpesten en ongepast gedrag ondermijnt deze waarden en tast het welzijn van onze schaatsgemeenschap aan. Daarom roepen wij alle ouders, coaches en VLSU leden op om zich bewust te zijn van hun gedrag online en daar buiten om zo bij te dragen aan een positieve en ondersteunende omgeving voor alle betrokkenen. 
In het kader van ongepast gedrag werd er in de gedragscodes extra topics rond  'Fairplay' en 'Sociale media' toegevoegd. 
Overtredingen van de gedragscodes kunnen leiden tot disciplinaire maatregelen.

Lees hier de gedrascodes van VLSU
SAVE THE DATE: 
6-7 september: IJsdanskamp
12 september: Webinar Positief omstandersgedrag kan je leren
Om grensoverschrijdend gedrag in een sportclub te voorkomen en aan te pakken, speelt het stimuleren van positief omstandersgedrag een grote rol. Tijdens deze sessie: leer je welke rol je als omstander hebt in een situatie van grensoverschrijdend gedrag. 
Doelgroep: Clubs, ouders en schaatsers
 
 
 
 
 
 
Contactadres:
Vlaamse Schaatsunie VZW
Papenstraat 11
3350 Linter
 
www.vlsu.be
 
facebook instagram
© 2023 - Newsletter generated by Vlaamse Schaatsunie vzw
Je hebt deze e-mail ontvangen omdat je ingeschreven bent voor de nieuwsbrief van de Vlaamse Schaatsunie.
Wil je je afmelden voor de nieuwsbrief?
Uitschrijven