0
Aanspreekpunt persoonlijke integriteit

Wat?

Als API ben ik binnen HBCI het aanspreekpunt waarbij spelers, trainers, ouders, bestuurders of andere betrokken terecht kunnen met een vraag, advies, een melding rond (seksueel) grensoverschrijdend gedrag (GOG).

Wie?

Ik ben Maya Vandekerckhove en ik studeer binnenkort af als master klinische psychologie. Zelf heb ik nooit gehandbald maar de laatste jaren ben ik toch een grote supporter geworden!

Doelstelling ?

HBCI is een warme familieclub. Met het installeren van een club-API willen we als club nog meer inzetten op ondersteuning van iedereen die onze club genegen is.  Zo kan iedereen zich 100% thuis voelen binnen onze vereniging.

Hoe?

Iedere vraag/melding zal ik met alle respect (voor elke betrokkene) discreet en empathisch beluisteren en dit zonder over de vraag/melding te oordelen.

In samenspraak met de melder spreek ik een traject af: een gesprek(-en), advies, doorverwijzing, enz. Hierbij wordt een handelingsprotocol gevolgd.

Een vraag/melding:

Via onderstaande formulier kan je kort je vraag/melding formuleren. Binnen de 48 uur neem ik contact op en spreken we verder af.

 

NIET voor de API

Alle vragen van sportieve, financiële en praktische aard worden opgenomen door: de trainer, assistent of een bestuurslid.

 

Maya Vandekerckhove

Waar kan je nog terecht?

API van de Vlaamse Handbalvereniging
Sabine Stieglitz kan je contacteren via api.handbal@gmail.com of via het nummer 0472 95 79 58

Als je een acute situatie van ernstig grensoverschrijdend gedrag wil melden:
Neem contact op met de politie, of consulteer de hulplijn 1712 (1712.be). Ervaren hulpverleners staan je bij. Ze geven je informatie en advies of verwijzen je door naar verdere hulp. Je kan hen bellen, elke werkdag, van 9 tot 17 uur.
Je kan ook in alle vertrouwen terecht bij een arts.
Bij een levensbedreigende situatie bel je de politie op het nummer 101 of voor dringende medische hulp het noodnummer 112.

Ook als je in het verleden seksueel grensoverschrijdend gedrag hebt meegemaakt heeft het nog steeds zin om dit te melden. Ook al lijkt wat je meemaakte niet sterk genoeg of denk je dat het niets meer uithaalt, alle verhalen hoe klein of hoe ver in het verleden ook, hebben nut om gemeld te worden. Vele meldingen samen maken een sterk dossier.
Neem contact op met de politie.
Of consulteer de hulplijn 1712.

Heb je nood aan een luisterend oor?
Heb je iets gezien of meegemaakt en weet je niet hoe je hiermee omgaat? Bij een vraag, verontrusting, vermoeden, vaststelling of onthulling van grensoverschrijdend gedrag … kan je in vertrouwen terecht bij de volgende kanalen:
Neem contact op met de hulplijn 1712.
Kinderen en jongeren kunnen een luisterend oor vinden bij Awel (awel.be). Je kan Awel elke dag telefonisch bereiken op het nummer 102 van 16 uur tot 22 uur, of chatten tussen 18 uur tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen. Je kan hen ook mailen of op het forum je vraag stellen.
Voor kinderen en jongeren is er ook de chatmogelijkheid nupraatikerover.be. Je kan anoniem chatten met een gespecialiseerde medewerker op maandag- en dinsdagavond van 18u30 tot 21u30 en op woensdag- en donderdagavond van 19u tot 22u.
Naast deze kanalen en openingsuren, kan je terecht bij Tele-Onthaal (tele-onthaal.be) op het nummer 106, 24 uur op 24 uur, 7 dagen op 7 bereikbaar, of elke avond (en woensdagnamiddag al vanaf 15u) via chat.

Ben je 18 of ouder en wil je je ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport delen?
Dan kan je terecht bij VOICE (http://voicesfortruthanddignity.eu/be/). VOICE biedt de mogelijkheid om anoniem je getuigenis te brengen, zonder dat er verdere stappen gezet moeten worden.

Het Internationaal Centrum Ethiek in de Sport
ICES (www.ethischsporten.be) ondersteunt, informeert en stimuleert als erkende partnerorganisatie binnen het sportbeleid de Vlaamse sportsector om actief te investeren in ethische waarden en normen die belangrijk zijn bij een kwaliteitsvolle sportbeoefening.
ICES ondersteunt in de eerste plaats via koepelsportactoren het thema ‘lichamelijke en seksuele integriteit’ met beleidsinstrumenten, een educatief pakket ‘Vlaggensysteem’ en vormingen (www.sportmetgrenzen.be).

Stop it Now! wil preventieve hulp bieden
aan mensen met pedofiele gevoelens en hun naasten. Maak je je zorgen over je eigen gevoelens of gedrag of maak je je zorgen over de gevoelens of het gedrag van iemand in je directe sociale omgeving? Bel Stop it Now! op het nummer 0800 200 (dinsdag 15u-19u, woensdag 9u30-12u30 & vrijdag 13u-16u) of neem contact op via e-mail: vragen@stopitnow.be. Je kan ook hun website raadplegen op www.stopitnow.be